joi, 25 noiembrie 2010

Scurt istoric


Biserica ,,Sfântul Nicolae„ Baia Mare
momente şi evenimente peste timp

Aparţinând fostei parohii Baia Mare II, acest sfânt locaş de cult fiinţează aproximativ din anul 1922, când credincioţii ortodocşi din Baia Mare s-au transferat dintr-o capelă din str. 17 Octombrie în această clădire amenajată şi donată de către Consiliul orasului Baia Mare, în favoarea Bisericii Ortodoxe, prin decizia înregistrată sub  nr. 6366 din 8/21 septembrie 1922.
Situată în Centrul Vechi al orasului, pe str. Crișan nr. 1, biserica a necesitat de-a lungul anilor numeroase reparații realizate de bunii credincioşi orctodocşi din “Cetatea de Piatră”. Primele lucrări despre care avem informaţii exacte s-au realizat în timpul Protopopului consilier Latiş Alexiu – paroh,  încununate cu târnosirea bisericii, în anul 1926, de către Prea Sfinţitul Episcop Nicolae Ivan al Clujului.
În arhiva bisericii “Sfântul Nicolae” din Baia Mare găsim actul nr. 6 / 1978 februarie 16, având semnătura preoţilor Mociran Gavril şi Gheorghe Bălan şi a 9 consilieri parohiali, în care se consemnează:”Clădirea Bisericii parohiale Baia Mare II datează mult mai de mult decât anul 1922, când a fost donată de Statul Român Bisericii Ortodoxe Române cu scopul de a fi utilizată ca şi locaş de cult. Până în 1922 clădirea a fost utilizată ca sală de gimnastică  a fostului gimnaziu, actualmente şcoală generală. Astfel i s-a ataşat un turn, tavanul a fost schimbat în forme de bolte, zidurile au fost înălţate, neluându-se atunci nicio măsură de întărire şi consolidare a fundaţiei şi a pereţilor”. Se consemnează că lucrările s-au făcut în timpul Protopopului Latiş Alexiu –paroh, târnosirea bisericii având loc în anul 1926 cu participarea Prea Sfințitului Nicolae Ivan al Clujului.
Au urmat alte reparaţii, după aproximativ o jumatate de veac: între 1971-1972, în 1979, la care se adaugă o serie de  lucrări de modernizare în anii următori.
În 1979, printr-un memoriu cu nr. de înregistrare 10, se solicită “avizul favorabil întocmirii documentaţiei tehnice pentru construirea unei noi biserici pe cheltuiala parohiei”.
În 1980,  prin actul nr. 4 din 9 februarie, s-a solicitat, din nou, organelor puterii de stat, acordarea  avizului  favorabil întrucât  refacerea Bisericii  din str. Crişan e de necesitate grabnică.
S-a reuşit ca, în data de 16 martie 1980, în Biserica parohială ortodoxă Baia Mare II, să se întrunească adunarea parohială şi să aprobe, cf. Procesului verbal nr. 12/1980,  “efectuarea lucrărilor de reparaţie capitală în valoare de 60000 lei” pentru care atât adunarea parohială, cât şi consiliul parohial îşi dau acordul.
Consiliul Popular al judeţului Maramureş şi Comitetul Executiv eliberează Autorizaţia pentru lucrări, înregistrată cu  nr. 142 din 23 iunie 1980, cu specificaţia “reparaţii capitale la Biserica  Ortodoxă Româna Baia Mare II”, iar proiectul tehnic este aprobat de către Consiliul Popular Maramureş şi avizat de Departamentul Cultelor Bucureşti, cu nr. 7379 - 276/1980, semnat de directorul Ion Popescu.
Este important să menţionăm şi avizul Inspectorului Şcolar  Maramureş, având  numărul de înregistrare 1689 din 20 mai 1980, prin care “s-a aprobat depozitarea de material în curtea şcolii  pe perioada lucrărilor” (actul este semnat de conf. dr. Letiţia Pintea şi economist Liviu  Isaiu).
Contractul de executare a lucrărilor este datat 23 Iunie 1980 şi s-a încheiat între Parohia Baia Mare II, reprezentată de preotul paroh Bălan  Gheorghe şi maistrul constructor Nagy Ignaţiu din Baia Mare,  str. Valea Roşie 75, având următoarele obiective:
- demolarea şi reconstruirea zidurilor bisericii parohiale pe bază de fundaţii trainice din beton armat;
- demolarea se va face de o echipă de muncitori instruiţi de domnul Nagy Ignaţiu, pentru suma de 8200 lei;
- se vor face lucrări de calitate;
- remunerarea muncitorilor şi a maistrului se va face de către preot Gheorghe Bălan, paroh, după un pontaj corect, plătindu-se impozitele către stat.
Au fost obţinute avizele favorabile necesare demarării lucrărilor. Cu ajutorul bunului Dumnezeu, după o trudă de mai bine de un an, a putut fi adresată Arhiepiscopiei Clujului următoarea scrisoare – invitaţie de către preoţii Mociran Gavril, protopop, şi Bălan Gheorghe, paroh: ”Vă rugăm Înalt Prea Sfinţite, în numele nostru şi al credincioşilor parohiei noastre, să binevoiţi a aproba intrarea în biserica nou construită,  din str. Crişan nr. 1, Baia Mare, pentru data de dumincă 6 decembrie  1981, când este şi Hramul Bisericii  Sfântul Ierarh Nicolae. Vă rugăm a accepta invitaţia noastră de a binecuvânta lucrările de la biserică şi a săvârşi o Sfântă Liturghie arhierească pentru încurajarea jertfelnicilor credincioşi ce şi-au arătat credinţa lucrătoare în fapte, nu numai prin munca voluntară prestată, ci şi prin sumele substanţiale prin care s-a putut realiza biserica până în acest stadiu, într-un timp relativ scurt”.
În anul 1982 s-au efectuat lucrări de tinichigerie şi vopsit, executantul fiind meşterul Griguţa Carol Dumitru din str. Gării nr. 20/25, Baia Mare. În acelaşi an se înaintează Cancelariei Patriarhale o adresă, prin care se cere întocmirea devizului pentru lucrările de pictură murală în interior. Avizul favorabil pentru lucrările de pictură, în suprafaţă de 988 mp, este semnat de Prea Fericitul Patriarh Iustin, iar concursul pentru adjudecarea ofertelor pentru aceste lucrări de pictură are loc în februarie 1983. Participă cinci pictori, câştigătorul fiind pictorul Botezatu Petru din Bucureşti, str. Stefan cel Mare nr. 4/52.
În anul 1983 se încheie şi contractul în vederea executării candelabrului mare, apoi, prin contribuţia credincioşilor,  se realizează un sistem de încălzire, iar la fabrica de mobilă sunt realizate  uşile şi geamurile din stejar masiv. Iconostasul şi mobilierul sculptat sunt executate la Tg. Neamţ.
Vechiul iconostas al bisericii, lucrare a pictorului Cabaev, a fost donat de către Consiliul parohial Parohiei Ortodoxe  Române din Seini, Protopopiatul Baia Mare.
Se consemnează ca un eveniment de mare importanţă  faptul că, în biserica veche, s-a ţinut prima şedinţă a tuturor preoţilor români din Nordul Maramureşului, după reîntregirea Bisericii Ortodoxe Române, la 14 octombrie 1984. Şedinţa a fost prezidată de I.P.S. Sebastian Rusan  însoţit de P.C Prot . Dr. Carol Pop. De asemenea, este consemnată prezenţa, la 22 octombrie  1972, aici în Biserica  veche,  a I.P.S. Teofil Herineanu care a binecuvântat şi a oficiat o Sfântă Liturghie Arhierească.
De-a lungul anilor, au slujit în Parohia Baia Mare II, azi “Sfantul Nicolae”, următorii preoţi:
Prot. Consilier Latiş Alexiu (1922-1940)
Pr.Branda Dumitru  (1940-1946)
Pr.Sovrean Ioan  (1946-1947)
Pr.Popa Ilie (1947-1951)
Pr.Huza Vasile (1940-1970)
Pr.Mociran Gavril (1 ianuarie 1970-1995)
Pr.Bălan Gheorghe (1iulie 1974- 1991)
Pr.Trif Vasile (1986-1990)
Pr.Pop Ioan (1993 şi în prezent)
Pr.Bulz Gavril (1995 şi în prezent)
Biserica, “stâlp şi temelie adevarului “ (1 Timotei 3,15), va fi  şi va rămâne Casa Domnului, în care Dumnezeu ne aşteaptă  continuu spre a ne deschide sufletul şi a-l primi, spre a ne spori împăcarea cu noi înşine, cu semenii noştri şi  Atotputernicul Lui ”harul Domnului nostru Iisus Hristos şi dragostea lui Dumnezeu Tatăl şi împărtăşirea Sfântului Duh să fie cu noi” (1 Corinteni 13,13).
Extrase din documentele Parohiei realizate de preot Ioan Pop, secretar eparhial.

           
           

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Rețineți: Numai membrii acestui blog pot posta comentarii.